BrabantWonen: “data van een betrouwbaar gedetailleerd hoog niveau” Corporatiegids Magazine

 

BrabantWonen & COENCAD

In Corporatiegids Magazine geven Wim en Ties hun visie op het optimaliseren van datakwaliteit.

Intussen heeft COENCAD al twee mooie jaren BrabantWonen mogen ondersteunen bij het verbeteren van datakwaliteit.



 

COBIM; Slimme tekeningen

Het verbeteren van datakwaliteit begint volgens Ties bij het specificeren van welke data je wilt aanpakken. “Voorheen bestonden onze plattegronden bijvoorbeeld uit eenvoudige lijnplattegronden. In de basis is dit wellicht voldoende, maar in andere processtappen kunnen we daar geen informatie uit ontlenen. Door deze tekeningen ‘slim’ te maken, kunnen we de gegevens bijvoorbeeld weer gebruiken voor de woningwaardering of het berekenen van de gebruiksoppervlakte. Daarnaast krijgen we nu geveltekeningen waaruit de hoeveelheden voor de MJOB te halen zijn en een zogenaamde EPA-laag, waardoor de geometrie van het Energie Prestatie Advies ook meteen is opgenomen.”

 
 

Open standaarden

Bij het verbeteren van de datakwaliteit heeft BrabantWonen onder andere samengewerkt met COENCAD. Wim: “Met hun software kunnen we de verbeterde gegevens gemakkelijk uitwisselen tussen ons ERP-systeem Tobias AX en onze expertsystemen. Het is daarbij een groot voordeel dat COENCAD al eerder heeft samengewerkt met onze IT-partners, waardoor we sneller stappen konden zetten. Nu zijn de gegevens over ons bezit zo vastgelegd in het tekenwerk en de daarbij behorende data, dat de data van een betrouwbaar, gedetailleerd hoog niveau zijn.”

Het gebruik van open standaarden is volgens Ties essentieel bij het verbeteren van datakwaliteit. “Je moet immers de gegevens vanuit het tekenwerk vertalen naar je andere softwaretoepassingen. Door ervoor te zorgen dat iedereen met dezelfde definities werkt, is je data overal in de organisatie bruikbaar.”

 
 

Benieuwd voor welke opties BrabantWonen heeft gekozen?