Verbetering kwaliteit vastgoeddata essentieel om de ‘datarevolutie’ te kunnen omarmen | CorporatieGids Magazine
Verbetering kwaliteit vastgoeddata essentieel om de ‘datarevolutie’ te kunnen omarmen
Goede datakwaliteit kan een abstract begrip zijn. Want wat houdt goede kwaliteit precies in en hoe tastbaar zijn de voordelen? Volgens Thijs van den Broek – mede-eigenaar van COENCAD – zijn die voordelen enorm en zijn er vijf grote kansen voor woningcorporaties wanneer ze beschikken over goede vastgoeddata. In gesprek met CorporatieGids Magazine legt hij uit welke mogelijkheden dat precies zijn en wat de eerste stappen zijn naar het verbeteren van je vastgoeddatakwaliteit.
Vastgoeddata zouden de basis moeten zijn voor iedere corporatie, is dat ook zo?
Het belang van vastgoeddata is nog niet in iedere organisatie volledig geland. Het grootste probleem is vaak dat men zich niet bewust is van hoe belangrijk vastgoeddata zijn. Keuzes zijn gebaseerd op data die in systemen staan. Maar als men niet op de hoogte is van de kwaliteit hiervan, zijn keuzes onbetrouwbaar. Te vaak wordt ervan uitgegaan dat de kwaliteit voldoende is, ook als dit niet zo is. Ook zie je dat er geen duidelijke verantwoordelijkheid is voor het beheer van data. Daarom is het zo belangrijk dat medewerkers eigenaar van data worden zodat zij verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit ervan. Als je dit combineert met slimme tools, ben je als organisatie in staat data actueel te houden en datagedreven te werken.
Waarom is het zo belangrijk dat deze data van goede kwaliteit zijn?
Woningcorporaties verhuren woningen, boordevol cruciale informatie die beleidskeuzes mogelijk maken. Aan de basis van elk project en elke strategie ligt de kwaliteit van de vastgoeddata ten grondslag. Van de woningwaardering tot verduurzaming en onderhoud; alles begint hiermee. Als dit niet op orde is, resulteert dit in slechte dienstverlening en besluitvorming, minder werkgeluk en inefficiëntie.
Hoe zorgt goede vastgoeddata voor een betere dienstverlening en meer werkgeluk?
Een foutvrij proces zorgt voor tevreden huurders. Als vastgoeddata op orde zijn, kunnen klanten beter geholpen worden. Denk aan een kloppende plattegrond die een potentiële huurder inziet voordat diegene de woning huurt. Ook kan een corporatie met goede vastgoeddata beter inspelen op de wensen en eisen van huurders, waardoor de klanttevredenheid verder verbetert.
Een datagedreven organisatie hoeft daarnaast gegevens niet iedere keer opnieuw te valideren. Iedereen weet dat de data op orde zijn, omdat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar stukje data. Dat zorgt voor soepele processen en dat medewerkers tegen minder frustraties aanlopen, met meer werkgeluk als gevolg
Hoe maken goede data verduurzaming makkelijker en efficiënter?
Om stappen te maken in de verduurzaming van je bezit, is het noodzakelijk om te weten wat je in huis hebt. Welke isolatie is bijvoorbeeld toegepast, welk type glas zit in de woning en welke materialen kan ik hergebruiken? Allemaal soorten data die noodzakelijk betrouwbaar moeten zijn om de juiste stappen te nemen in het verduurzamingsproces. Wanneer vastgoeddata van kwalitatief niveau zijn, kan de verduurzaming sneller en beter georganiseerd worden.
Hoe besparen goede data tijd en kosten?
Slechte datakwaliteit zorgen voor vijftig procent van de operationele kosten. Deze kunnen met tachtig procent worden verminderd door datakwaliteit te verbeteren. Deze cijfers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het onderzoek van wetenschapper Thomas Redman biedt hierin houvast en in zijn werk ‘Data Driven’ is deze stelling onderbouwd. Waar de datakwaliteit goed is, zijn de processen efficiënter, kunnen fouten worden voorkomen en ontstaat een betere besluitvorming met uiteindelijk minder kosten tot gevolg.
Wat houdt de datarevolutie in en waarom is dat zo belangrijk?
De datarevolutie verwijst naar de groeiende hoeveelheid data die beschikbaar zijn, de technologieën die zijn ontwikkeld om deze data te verzamelen, opslaan en te gebruiken én de impact die deze ontwikkelingen hebben op organisaties en de samenleving als geheel. Volgens een groot aantal wetenschappers zitten we in de vierde industriële revolutie; de revolutie van kunstmatige intelligentie. Data krijgen een steeds belangrijkere rol en met AI ontstaan toepassingen die corporaties vooruithelpen. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van onderhoud, maar ook het sneller matchen van een woning bij de juiste huurder. Het omarmen van de datarevolutie zorgt ervoor dat je als corporatie op deze ontwikkelingen kunt inspringen.
Waar begint het aanpakken van slechte datakwaliteit mee?
Het aanpakken van slechte datakwaliteit begint met het in kaart brengen van de huidige situatie en het identificeren van de problemen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag hieraan liggen, zoals onduidelijke of ontbrekende definities, problemen met data-invoer of gegevensintegraties of het gebrek aan eigenaarschap. Maak vervolgens een plan van aanpak inclusief doelstellingen, verantwoordelijkheden, tijdschema en middelen. Zorg bij de uitvoering ervoor dat duidelijke definities gehanteerd worden, verantwoordelijkheden duidelijk belegd zijn en regelmatig resultaten gemeten worden. Zo kun je als organisatie maximaal inspelen op de kansen die kwalitatieve vastgoeddata jouw organisatie bieden.