Thuisvester & COENCAD over datakwaliteit in CorporatieGids Magazine

Laat data geen losstaand product zijn, maar onderdeel van processen

 
thuisvester.PNG

Om de dienstverlening richting huurders zo goed mogelijk te laten zijn én te kunnen sturen op vastgoed, is goede datakwaliteit essentieel. Woningcorporatie Thuisvester uit Oosterhout is de afgelopen jaren aan de slag gegaan met het verbeteren van de datakwaliteit. Hoe halen de Brabanders meer uit hun data nu en in de toekomst? CorporatieGids Magazine sprak daarover met Programmamanager Kwaliteit Jean-Paul Oudenaarden, Woningcartotheek Beheerder Conny Dirven-Oomen en Opzichter Dagelijks Onderhoud Corné van Dongen.

Bekijk het artikel op CorporatieGids Magazine


Kunnen beschikken over data van goede kwaliteit is geen illusie, begint Jean-Paul het gesprek. “Maar dat vraagt wel om inzet en bepaalde competenties op plekken in de organisatie. Daarnaast zijn en worden de digitale vaardigheden van medewerkers steeds belangrijker, aangezien zij degene zijn die met data omgaan en het bewerken. Aan de andere kant hoeft absoluut niet alle data 100 procent te zijn. Het heeft ons erg geholpen om altijd vanuit onze drie kerndata– klantdata, vastgoeddata en contractdata – tabellen te redeneren. Heel zwartwit: zolang deze aanwezig zijn, kunnen we onze primaire processen uitvoeren. De andere gegevens komen dan later wel.”

 
 

Fundament voor de bedrijfsvoering

Thuisvester is in 2019 begonnen met het datakwaliteitstraject. “Eigenlijk begon het vanuit een ICT-probleem,” blikt Corné terug. “Het systeem waarin we voorheen onze woningplattegronden beheerden, werd al jaren niet meer ondersteund. Dat werd steeds nijpender, je wilt als corporatie immers je plattegronden en onderliggende data niet kwijtraken.”

De corporatie besloot daarom te zoeken naar een nieuwe leverancier om deze gegevens te kunnen behouden. Conny: “Tegelijkertijd zijn we vanaf begin 2019 wel programmatisch aan datakwaliteit gaan werken omdat het een belangrijk fundament is voor onze bedrijfsvoering. Vervolgens gingen er ook externe factoren spelen. Zo nam Thuisvester eind 2019 samen met acht andere corporaties het bezit van WSG uit Geertruidenberg over. Dat bezit was nieuw en niet van alle woningen bleek een plattegrond te bestaan. Voor dat deel wilden we zo snel mogelijk data verzamelen.”

 
 

Naar 3D groeien

“We hebben hierbij samengewerkt met COENCAD,” gaat Jean-Paul verder. “De meerwaarde zit hem in twee factoren. Allereerst het feit dat COENCAD het hele beheerproces van onze plattegronden zelf kan uitvoeren, waardoor wij deze werkzaamheden kunnen uitbesteden. Omdat het om heel specialistisch werk gaat, borgen we daarmee continuïteit en hebben we schaalbaarheid. Daarnaast sloot de standaard van COENCAD het beste aan bij onze uitgangspositie. Als we gelijk voor 3D-plattegronden en complete virtuele vastgoedmodellen hadden gekozen, was de stap in één keer te groot geweest. Nu kunnen we daar nog steeds naar toe groeien doordat in de manier van tekenen alle ingrediënten aanwezig zijn voor een 3D-plattegrond, maar dat we ons eerst op de basis kunnen richten.”

 
 
 
 
Vorige
Vorige

Gestructureerde zelforganisatie "Holacracy"

Volgende
Volgende

Kennissessie COBIM: BIM maar dan praktisch CorporatieGids LIVE